Nová verzia Kia cee’d

Spoločnosť Kia Motors Slovakia začala sériovo vyrábať novú verziu automobilu Kia cee‘d, ktorý sa stal najpredávanejším modelom značky Kia v Európe. Nový model automobilka predstaví na Medzinárodnom autosalóne vo Frankfurte. Zo závodu Kia pri Žiline budú vozidlá expedované na 40 európskych a 17 mimoeurópskych trhov. Domáci zákazníci si nový model slovenskej Kia cee’d budú môcť objednať už koncom septembra tohto roku.

Výroba úspešného modelu Kia cee’d trvala v našom závode viac ako dva a pol roka. Počas tohto obdobia sme vyrobili bvyš 345 tisíc týchto vozidiel, ktoré boli umiestnené na trhy vo všetkých európskych krajinách. Veríme, že nová verzia modelu cee’d posilní predaj značky Kia a priláka mnohých zákazníkov. Po dôkladnej niekoľkomesačnej príprave a testovacej výrobe si od novej  verzie automobilu sľubujeme stabilizáciu produkcie v našom závode,“ povedal Dušan Dvořák, hovorca spoločnosti Kia Motors Slovakia.

Automobil Kia cee’d sa na Slovensku vyrába od decembra 2006 v troch karosárskych verziách, a to päťdverový cee’d, kombi cee‘d_sw a trojdverový športový pro_cee‘d. Model cee’d sa stal prvým kórejským osobným automobilom, ktorý dosiahol maximálne hodnotenie piatich hviezdičiek v bezpečnostnom teste Euro NCAP. Automobil je podľa posledných štatistík na slovenskom trhu lídrom nižšej strednej triedy. Na úpravu automobilu Kia cee‘d dozeral šéfdizajnér značky Kia Peter Schreyer. Novú tvár modelu vytvára hlavne špecifický tvar prednej mriežky, ktorý je vyjadrením aktuálnej dizajnérskej identity značky Kia. Podobný motív prednej masky bol použitý aj v prípade modelu Kia Soul a novej verzie modelu Kia Magentis. Spoločnosť Kia sa v najbližších troch rokoch zameria na kompletnú dizajnovú zmenu svojho modelového radu. V priebehu rokov 2009 až 2012 predstaví verejnosti dvadsať úplne nových alebo upravených modelov, ktoré majú potvrdiť vysoké ambície kórejskej automobilky na poli dizajnu.

Kia Motors Slovakia je prvým výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v rokoch 2004 až 2006. Výroba automobilov ako aj motorov pre osobné automobily začala v decembri 2006. Kia na Slovensku v súčasnosti zamestnáva 2 700 ľudí a vyrába automobil Kia cee’d v troch karosárskych úpravách – päťdverový cee’d, kombi cee’d _sw a trojdverový športový pro_cee’d ako aj športovo úžitkový model Kia Sportage. V súčasnosti spoločnosť Kia Motors Slovakia patrí medzi najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku.

Kia Motors Corporation (Kia), ktorá je jedna z najrýchlejšie rastúcich automobilových spoločností na svete, bola založená v roku 1944 a je najstaršou kórejskou automobilkou. Ako člen automobilovej skupiny Hyundai-Kia Automotive Group má za cieľ stať sa jednou z vedúcich automobilových značiek vo svete. V 14 výrobných a montážnych závodoch v ôsmich krajinách sveta v súčasnosti automobilka produkuje viac vyše 1 400 000 vozidiel ročne, ktoré sú predávané prostredníctvom siete oficiálnych zastúpení v 172 krajinách sveta. Kia má dnes vyše 40 tisíc zamestnancov a ročné výnosy takmer 17 miliárd USD. 

Marián Hudec