Logistické parky na východnom Slovensku

Zahraniční investori sa stále zaujímajú o Slovensko, i keď prehodnocujú svoje možnosti. Kríza vyčistila aj tento trh a zostali predovšetkým reálne projekty s primeranými cenami. Okrem nových logistických prakov sa investori orientujú na prenajímanie existujúcich. S týmto musia rátať i logistické firmy pri hľadaní nových obchodných partnerov. Najviac priemyselných centier u nás je na západnom Slovensku a na Považí. Ale investori sa postupne dostávajú na východné Slovensko, kde môžu dostať vyššie dotácie. Okrem toho im dobré podmienky vytvára samospráva.

Príkladom je Kechnec. Tamojší priemyselný park sa pred nedávnom spomínal v súvislosti s odchodom americkej firmy Molex, ktora vyrába konektorové systémy pre automobilový priemysel. Medzi najväčšími zákazníkmi sú PSA Peugeot Citroën, Renault, Ford alebo Daimler Chrysler. Podľa starostu obce Jozefa Konkolyho Američania využili päť rokov úplného a ďalších päť polovičného odpustenia daní a zbalili si kure. Do priemyselného parku však mieri ďalší investor. Je to luxemburská spoločnosť IEE Sensing, ktorá získala  od štátu dva milióny eur a bude prostredníctvom svojej slovenskej pobočky investovať na východnom Slovensku. Čiastočne nahradí firmu Molex. Nový investor už doteraz poskytoval pre amerického výrobcu komponentov do automobilov svoje patenty a licencie. Podľa starostu Kechneca prináša so sebou vedu a výskum pre automobilový priemysel. Luxemburčania využijú výrobné haly po Molexe. "Ja by som skôr uvítal kompletné odkúpenie, ale štátna podpora bola skromná. Pravdepodobne luxemburská spoločnosť nahradí v plnej miere všetkých 1000 pracovných miest, ale budú ešte o tom rokovania a chceme dostať projekt do tejto polohy," dodal Jozef Konkoly.

Priemyselný park. Je najznámejší na východnom Slovensku, má vyše 300 hektárov a zahraničných investorov láka i jeho poloha. Nachádza sa len 18 kilometrov od Košíc a letiska. Od Maďarska je to pol kilometra a do Poľska i na Ukrajinu zhruba 100 kilometrov. Dnes je v priemyselnom parku Kechnec 14 firiem, medzi ktorými sú  Magneti Marelli Slovakia, SWP Slovakia, spracovateľ pneumatík  V.O.D.S Košice alebo Getrag-Ford-Transmssions Slovakia. Priemyselný park rozvíja i obec Kechnec, ktorá má novú 40-bytovú bytovka, dom smútku, dvojjazyčnú (slovenská a anglická) materskú školu. V pláne je výstavba integrovanej základnej školy s vyučovacími jazykmi slovenským, anglickým, nemeckým a francúzskym. Veľkú časť rozvoja obce sponzorovali spoločnosti z priemyselného parku. Obec chce termálnu vodu využívať pre rekreačno-relaxačný komplex, ktorý bude stáť takmer 40 miliónov eur. Jeho súčasťou budú otvorené a kryté bazény, relaxačné priestory a menší hotel. Podľa Jozefa Konkolyho skĺbili ekonomiku s potrebami občanov, ktorí sú zamestnaní vo firmách v priemyselnom parku.

Marián Hudec