Nové logistické parky

Trenčianska firma Kupred, s. r. o, začínajú v katastri obce Opatovce budovať logistický park, kde vznikne asi 300 nových pracovných miest. Začiatok prevádzky je naplánovaný v roku 2011.Logistický komplex by sa mal podľa investičného zámeru rozprestierať na ploche takmer 140-tisíc metrov štvorcových. Úžitková plocha hál má byť vyše 35-tisíc metrov štvorcových a úžitková plocha objektu služieb približne 4-tisíc metrov štvorcových. Investor plánuje vybudovať v areáli aj 480 parkovacích miest. Zatiaľ nie je jasné, ktorí konkrétni užívatelia by chceli pripravovaný logistický park využívať, ale neráta sa s priemyselnou výrobou. Investor sa pre túto lokalitu rozhodol vzhľadom na blízku železnicu a diaľnicu.

Moderné centrum. Je to Log Center v katastri obce Kočovce pri Novom Meste nad Váhom, ktoré vyhovuje medzinárodným logistickým firmám. Je na pozemku o rozlohe 10 ha, skladovaciu plochu má 45-tisíc metrov štvorcových a zhruba 4-tisíc metrov štvorcových je určených pre kancelárie.  Patrí medi najlepšie vybavené logistické centrá na Slovensku. Log Center sa nachádza priamo na diaľnici D1 a blízkosti železničnej stanice v Novom Mete nad Váhom. Je to projekt spoločnosti Immoeast. Skupina Eyemaxx group spoločne so spoločnosťou GO ASSET sú developerské spoločnosti v oblasti nehnuteľností s viacerými projektmi v Strednej Európe. Sústreďujú sa hlavne na výstavbu logistických a obchodných centier.

Trenčín chce zaplniť priemyselný park. Mesto rokuje s investormi, ktorí môžu podnikať v tamojšom priemyselnom parku. Začali ho budovať v roku 2006, má zhruba 100-hektárov a zatiaľ o park prejavili záujem elektrotechnické a strojárske firmy. Prím podľa dostupných informácií hral holandský developer CTP Invest, ktorý od mesta odkúpil 28 hektárov pozemkov. Avšak projekt podobne ako v Martine, Žiline a Prešove pozastavil. Výstavbu pribrzdila svetová hospodárska kríza, pre ktorú firmy prejavili o priemyselné parky slabý záujem.

Marián Hudec