Nové európske vodičské preukazy od roku 2013

Európsky parlament (EP) schválil v druhom čítaní novú legislatívu týkajúcu sa spoločného formátu európskych vodičských preukazov, ktorý sa má v únii začať uplatňovať od roku 2013. Cieľom je nahradiť vyše 110 rôznych typov vodičských preukazov, ktoré v súčasnosti platia v členských krajinách EÚ.

Súčasťou nových vodičských preukazov s jednotným formátom kreditnej karty pre celú EÚ má byť napr. zabudovaný mikročip, zahŕňajúci údaje a fotografie. Vodičský preukaz bude vystavovaný na obmedzený čas s cieľom pravidelnej aktualizácie a pridávania nových bezpečnostných čŕt prostredníctvom spomínaného čipu (aktualizácia fotografie, podpisu, atď). Obnovovanie platnosti preukazov však v žiadnom prípade nebude zaväzovať členské krajiny, aby od ich držiteľov požadovali dodatočné preskúšanie vodičskej spôsobilosti, pokiaľ sa tak nerozhodnú samé. Navrhlo sa tiež vytvorenie celoeurópskej databázy vodičských oprávnení, ktorá má slúžiť na zabránenie tzv. "vodičskej turistiky", teda postupu vodičov, ktorí sa po odobratí vodičského preukazu v jednej krajine snažia získať ho opäť v inom štáte.

Po vstupe smernice do platnosti budú musieť členské štáty zabezpečiť, aby bol každý vodičský preukaz v únii vymenený za nový najneskôr 26 rokov po jeho zavedení, teda do roku 2033. Okrem spomínaných čŕt nových vodičských preukazov zahŕňa smernica tiež tzv. "princíp postupného prístupu", čo znamená, že vodiči silnejších motoriek  sa najprv musia naučiť riadiť menšie motocykle. Vodičské oprávnenie pre silné autá dostanete po dovŕšení 24 rokov. Vodiči mopedov budú musieť absolvovať povinné teoretické testy. V rámci nových pravidiel pribudne ďalej harmonizácia predpisov pre kvalifikáciu a charakter školení výcvikových pracovníkov v autoškolách, ako aj pre ich preškoľovanie.

Marián Hudec