Znižujú logistické náklady

Spoločnosť Continental otvorila v Púchove prvú časť logistického centra pre Európu, v ktorom skladujú zhruba 360 tisíc pneumatík pre osobné autá. Predtým boli v náhradnom sklade v Dubnici nad Váhom. Podľa informácií z oddelenia Trafific&Transport na expedíciu pneumatík využívajú sedem nových nakladacích rámp. Spoločnosti preto plánuje znížiť v druhom polroku tohto roka náklady na distribučnú logistiku. Prvá časť centra má plochu vyše 20-tisíc štvorcových metrov a celé s plochou 75 tisíc štvorcových metrov postavia v ďalších etapách. Jeho súčasťou bude paletizácia, dopravný most, vykladacie rampy pre tovar a železničná vlečka smerujúca k budove dopravných pásov.

Dva závody. Nové logistické centrum bude pre obidva závody spoločnosti v Púchove, ktoré vyrábajú pneumatiky pre osobné i nákladné autá. Je to Continental Matador Rubber a Continental Matador Truck Tires. Centrum bude slúžiť aj ako výrobný sklad a zároveň aj ako regionálne distribučné centrum značky Matador na Slovensku a Česku. Z distribučného centra v Púchove bude Continental dodávať do strednej a východnej Európy všetky typy vyrábaných pneumatík. Investícia výrazne zlepší situáciu v kvalite skladovania osobných a nákladných plášťov, umožní optimalizovanie logistických procesov v celom závode pri vstupnej aj výstupnej logistiky, ale zároveň ovplyvní pohyb zamestnancov v rámci areálu (vstup, parkovanie, interná preprava, atď). „ Usporíme aj na nákladoch, pretože sme platili za skladovanie, manipuláciu a dopravu pneumatík do externých skladov, “ dodal Dalibor Kalina, konateľ spoločnosti Continantel Matador Rubber. Logistiku robí spoločnosť CS Cargo, ktorá vyhrala výberové konanie. Continental s ňou uzavrel zmluvu do konca roka 2013.

Reorganizácia v koncerne. Od 1. augusta spoločnosti vyrábajúce pneumatiky  bude zastrešovať Continental Reifen Deutschland, čím v koncerne Continetal oddelili závody Rubber od Automotive.  Projekt je porovnateľný s odčlenením ContiTechu na začiatku 90-tych rokov. Podľa informácií z Continentalu nové usporiadanie koncernu je logickým krokom k dotvoreniu jeho jednoznačnej štruktúry. Obidve skupiny môžu rýchlejšie reagovať na vývoj v oblastiach, v ktorých podnikajú.

Marián Hudec