Výstavba kontrolných brán mýtneho systému.

SkyToll začal s výstavbou kontrolných brán mýtneho systému. Spoločnosť tak napĺňa harmonogram, podľa ktorého bude mýtny systém pre vozidlá nad 3,5 tony uvedený do prevádzky od 1.1.2010. „Stavbou kontrolných brán sme vstúpili do záverečnej fázy výstavby slovenského mýtneho systému. Realizácia takéhoto náročného projektu, a to za podstatne kratší čas ako v okolitých krajinách, je pre nás veľkou výzvou,“ uviedol projektový riaditeľ SkyToll Rod Ritson.
Šesť kontrolných brán.
Systém počíta s výstavbou 6 kontrolných brán na diaľničných úsekoch a rýchlostných komunikáciách a 40 kontrolných zariadení na cestách 1. triedy. Brány budú slúžiť na kontrolu výberu mýta a zabezpečovať tak splnenie prísne nastavených parametrov, ku ktorým sa SkyToll zaviazal. Samotný výber mýta je pritom založený na báze satelitnej technológie. Kontrolné brány budú postavené na úsekoch Malacky/Lozorno, Petržalka/prechod SR-HU, Senec/Trnava/Modranka, R1 Voznica, Lipt. Peter/Hybe a Šaca/Košice/Poľov. Stavebné práce sa budú vykonávať pri minimálnej dopravnej intenzite, hlavne v neskorých večerných a skorých ranných hodinách.
Zákaznícke miesta.
Dopravcovia sa budú môcť registrovať na kontaktných a distribučných miestach. Kontaktné miesta špecializované výhradne na poskytovanie služieb súvisiacich s výberom mýta budú vo všetkých krajských mestách. Viac ako 90 distribučných miest označených logom mýta bude vytvorených na hraničných prechodoch a vybraných čerpacích staniciach.
Platíš, koľko prejazdíš.
Pri spoplatňovaní bude platiť princíp „platíš, koľko prejazdíš“. Používatelia v rámci danej kategórie vozidiel budú mať rovnako nastavené parametre. Cena bude okrem prejazdených kilometrov závisieť aj od emisnej triedy, hmotnosti, respektíve počtu náprav vozidla
Profil firmy.
Spoločnosť SkyToll, a. s., podpísala v januári s Národnou diaľničnou spoločnosťou zmluvu, ktorá ju zaväzuje vybudovať a prevádzkovať komplexnú službu elektronického výberu mýta v Slovenskej republike. Založili ju členovia konzorcia Ibertax-Santoll, víťaza tendra na komplexnú službu elektronického výberu mýta. Akcionármi SkyToll, a. s., sú spoločnosti SanToll, sesterská spoločnosť Sanefu, a Ibertax. Sanef ročne vyberie vo svojich mýtnych sieťach poplatky v hodnote viac ako jednej miliardy eur prostredníctvom hotovosti, kreditných kariet a elektronického mýta. Spoločnosť prevádzkuje jednu z najdlhších spoplatnených mýtnych sietí v Európe (viac ako 1700 km). Slovenský projekt systému elektronického výberu mýta je vo svete unikátny tým, že pokrýva okrem diaľnic a rýchlostných ciest aj veľký rozsah ciest prvej triedy, a to najvyspelejšou technológiou satelitného výberu mýta. Je založený na GPS – GSM technológii, ktorá má zabezpečiť maximálnu flexibilitu pri zvládnutí nárastu objemu nákladnej dopravy a rozširovania cestnej siete v nasledujúcich rokoch.

Viac informácií: http://www.skytoll.sk, mh