26. 11. 2013

 Logistické etikety s SSCC čiarovým kódom si vytvárajte a tlačte zdarma na www.sscc.eu Kysucké Nové Mesto, 26. novembra 2013 – Úplne nový on-line nástroj na tvorbu logistických etikiet s SSCC (Serial Shipping Container Code) čiarovým kódom pripravila pre všetky firmy – dodávateľov, ktorých informačný alebo skladový systém nepodporuje označovanie paliet SSCC kódmi, spoločnosť CCV Informačné systémy. Na adrese www.sscc.eu/sk je možné si teraz etikety s SSCC kódom v priebehu krátkej chvíľky nielen vygenerovať, ale rovno aj vytlačiť. Uvedený nástroj je k dispozícii úplne zdarma a každý záujemca si môže prostredníctvom neho vytvoriť ľubovoľné množstvo logistických etikiet.

Tlak na znižovanie nákladov sa v poslednej dobe nevyhol ani oblasti logistiky. Celý rad firiem sa preto snaží pomocou najrôznejších nástrojov zrýchliť cestu tovaru naprieč celým dodávateľsko – odberateľským reťazcom. Jednou z týchto ciest je označovanie logistických jednotiek (najčastejšie paliet) etiketou s SSCC kódom, čo prináša úsporu nákladov v podobe rýchlejšieho príjmu tovaru aj jeho naskladnenia (až o 30 %), pretože celá logistická jednotka je odberateľom prijatá naraz, bez nutnosti jej rozbalenia – kompletný obsah je načítaný podľa priloženého SSCC kódu. Medzi ďalšie pozitívne efekty je možné zahrnúť napríklad výrazne lepšiu sledovateľnosť tovaru alebo zvýšenie presnosti pri jeho zavádzaní.


Vzhľadom na to, že niektorí veľkí odberatelia, ako napríklad AHOLD alebo METRO Cash & Carry, už od všetkých svojich dodávateľov označovanie logistických jednotiek pomocou SSCC kódov vyžadujú začína byť používanie logistických etikiet s SSCC kódmi každodennou realitou.
Z prieskumu, ktorý spoločnosť CCV Informačné systémy realizovala medzi svojimi zákazníkmi a na školeniach ORION Days na Slovensku a v Českej republike vyplynulo, že len 20 % firiem disponuje systémom, ktorý je schopný vygenerovať SSCC kód alebo ho doplniť na dodací list. Plných 60 % respondentov okrem doterajších zákazníkov navyše vôbec netuší, ako SSCC kódy vytvárať.

„Nielen pre tých, ktorí si s vytváraním SSCC kódov nevedia rady, je určený jednoduchý nástroj na stránkach www.sscc.eu/sk, kde sa dajú rýchlo a jednoducho vytvoriť a vytlačiť logistické etikety s SSCC kódom, ktoré vyhovujú štandardu GS1 BarCodes a je teda možné ich používať naprieč celým distribučným reťazcom. Pre používateľov nášho riešenia ORION EDI máme navyše k dispozícii ešte sofistikovanejší variantu tohto nástroja, a to vďaka jeho integrácii s tvorbou elektronického dodacieho listu DESADV,“ hovorí David Reichel, riaditeľ divízie eBusiness spoločnosti CCV Informačné systémy.


------------------------------------------------------------------------------------------

SSCC kód predstavuje 18miestne číslo pre identifikáciu logistickej jednotky. Je spravidla „zanesené“ do čiarového kódu, obvykle typu GS1-128 (predtým EAN-128), z ktorého sa dá snímačom jednoducho načítať. Slúži na identifikáciu konkrétnej logistickej jednotky pri manipulácii a priechode tovaru dodávateľským reťazcom. SSCC jednoznačne identifikuje emitenta logistickej jednotky a zároveň jej priraďuje jedinečné poradové číslo bez ohľadu na jej obsah. Podľa konkrétneho obsahu logistickej jednotky je SSCC bežne doplňovaný potrebnými informáciami, najčastejšie ide o identifikáciu najbližšej nižšej jednotky, napr. kartónu, a jej množstva. Obvykle nasledujú údaje o dátume výroby, balení, minimálnej trvanlivosti či exspirácii a číslo šarže.