20. 10. 2016

 Prologis oznamuje výsledky za tretí štvrťrok v Európe

Obsadenosť vzrástla na 96,1 percent
Zahájenie novej výstavby 291 000 metrov štvorcových, z čoho je 69 percent stavaných na mieru

AMSTERDAM, 20. októbra 2016 – Prologis, Inc., globálny líder v oblasti logistických nehnuteľností, dnes oznámil svoje výsledky za tretí štvrťrok v Európe.

Prevádzkové výsledky
Prologis Europe zakončil tretí štvrťrok s 96,1 percentnou obsadenosťou, čo znamená nárast o pol percenta oproti druhému štvrťroku. Spoločnosť podpísala v treťom kvartáli nové nájomné zmluvy na celkom 549 130 metrov štvorcových, teda takmer dvojnásobne viac ako v rovnakom období minulého roka.
Ku koncu tretieho štvrťroka mala spoločnosť podiel, či už v podobe úplného vlastníctva, alebo ako spoločný investičný podnik, v nehnuteľnostiach a developerských projektoch v Európe s celkovou plochou 16,6 miliónov metrov štvorcových.
„Počiatočný šok z Brexitu sa počas leta vstrebal, nálada zákazníkov zostala pozitívna a mala len veľmi malý alebo dokonca žiadny vplyv na transakcie,“ povedal prezident Prologis Europe Ben Bannatyne. „Vysoký dopyt zákazníkov prispel k tomu, že sa obsadenosť nášho európskeho portfólia dostala na rekordnú úroveň. Aj naďalej zaznamenávame nárast nájmov vo Veľkej Británii a aj v kontinentálnej Európe - predovšetkým v Nemecku, Holandsku a Českej republike,“ dodal Bannatyne.

Trhy s najvyšším dopytom zákazníkov v treťom štvrťroku:

  • Veľká Británia, Nemecko, Holandsko a Švédsko v severnej Európe,
  • Lyon, Le Havre, Valencia a Barcelona v južnej Európe
  • Praha, Budapešť a Bratislava v strednej a východnej Európe.

Medzi najvýznamnejšie nájomné zmluvy za tretí štvrťrok patrí:

  • 22 300 metrov štvorcových čínskej e-commerce spoločnosti 4PX v Prologis Park Dunstable vo Veľkej Británii,
  • 23 660 metrov štvorcových logistickej spoločnosti Logent v Prologis Park Gothenburg vo Švédsku,
  • 20 000 metrov štvorcových logistickej spoločnosti Samada v Prologis Sénart DC1 pri Paríži vo Francúzsku.

Zahájená výstavba
Ponuka distribučných priestorov triedy A zostáva na všetkých trhoch na nízkej úrovni. V treťom štvrťroku zahájil Prologis Europe výstavbu 14 budov vo Veľkej Británii, Nemecku, Holandsku, Francúzsku, Španielsku, Poľsku, Českej republike a na Slovensku. Z celkovej plochy 291 000 metrov štvorcových je 69 percent stavaných na mieru (Build-To-Suit) a 31 percent špekulatívne.

Nová výstavba:

  • Budova na mieru s veľkosťou 60 000 metrov štvorcových pre XPO Logistics, Trade Port North, Venlo, Holandsko.
  • špekulatívna budova s rozlohou 23 530 metrov štvorcových v Prologis Park Le Havre vo Francúzsku,
  • špekulatívna budova s veľkosťou 21 400 metrov štvorcových v Prologis Park Wrocław V v Poľsku,
  • budova na mieru s rozlohou 20 500 metrov štvorcových pre internetový obchod Mall.cz v Prologis Park Prague-Jirny v Českej republike.

„Zameriavame sa na výstavbu na vybraných napätých trhoch s pevnými prevádzkovými základmi,“ povedal Ben Bannatyne. „Celková výstavba je aj naďalej ťahaná dostupnosťou kapitálu a nízkou mierou neobsadenosti. Koncoví zákazníci e-commerce generujú 44 percent dopytu výstavby na mieru,“ dodal.

Akvizícia a predaje
Prologis Europe získal v treťom štvrťroku päť nových pozemkov v Európe. Tieto akvizície sú v súlade so stratégiou spoločnosti s rozvahou investovať na globálnych trhoch.
„Záujem investorov o priemyselné a logistické nehnuteľnosti stále prevyšuje ponuku investičných príležitostí. To vedie k prílivu kapitálu do novej výstavby. Miera kapitalizácie zostala v treťom štvrťroku stabilná,“ povedal Ben Bannatyne.