6. 6. 2017

 Prologis ako prvý na českom trhu získava najvyššie ocenenie BREEAM
Hodnotenie „Outstanding“ potvrdzuje pozíciu spoločnosti Prologis ako priekopníka výstavby udržateľných, energeticky efektívnych logistických nehnuteľností
Praha (6. júna 2017)

Prologis, Inc., globálny líder v oblasti logistických nehnuteľností, dnes oznámil, že budova s rozlohou
33 700 metrov štvorcových, ktorú postavil na mieru v Prologis Park Prague-Rudná pre českého predajcu športových potrieb Sportisimo, je prvou logistickou nehnuteľnosťou v Českej republike ocenenou najvyšším stupňom akreditácie BREEAM. V rámci regiónu strednej a východnej Európy ide ešte len o druhú takú budovu s týmto hodnotením.
BREEAM je popredná svetová metóda pre posudzovanie trvalej udržateľnosti projektov z oblastí infraštruktúry a stavebníctva. Najvyššie hodnotenie „Outstanding“ sa podľa nej udeľuje, ak posudzovaná stavba dosiahne skóre vyššie ako 85 percent v niekoľkých kľúčových kategóriách, ako sú správa, využitie pôdy a ekológia, zdroje a energie, spoločenský alebo ekonomický prínos, doprava či inovácie.
Budova 18, ktorá bola dokončená v tomto roku, získala v konečnom hodnotení BREEAM skóre 88,1 percenta. To svedčí nielen o jej šetrnosti k životnému prostrediu, ale aj o významných prevádzkových úsporách, ktoré umožňuje. Denná spotreba pitnej vody bola znížená o 56 percent, u spotreby primárnej energie došlo k obmedzeniu o 20 percent za hranicu najprísnejších regulácií.

Hospodárenie s energiami je priebežne kontrolované najmodernejšími meracími systémami, vodovodné potrubie je vybavené systémom detekcie úniku.
„Táto akreditácia je dôkazom inovácií, kvality a citu pre detail, ktoré Prologis prináša pri navrhovaní a realizácii celej svojej výstavby,“ povedal David Jakeš, senior projektový manažér spoločnosti Prologis v Českej republike. „Úzka spolupráca so spoločnosťou Sportisimo v priebehu celého projektu nám umožnila splniť špecifické požiadavky zákazníka a dodať mu úplne novú prvotriednu budovu, ktorá zvyšuje spokojnosť zamestnancov a zároveň prináša značné úspory nákladov.“
Distribučné centrum pre Sportisimo pozostáva z dvoch obdĺžnikových hál napojených z oboch strán k pôvodnej budove. Počas výstavby boli aplikované prísne požiadavky na trvalú udržateľnosť aj bezpečnosť tak, aby došlo k zamedzeniu akéhokoľvek znečistenia či ohrozenia na zdraví a bezpečnosti. Stavebné materiály boli vyberané na základe analýzy nákladov životného cyklu. Množstvo vytváraného odpadu bolo minimalizované vďaka recyklácii jeho veľkého podielu.
Interiér bol navrhnutý s osobitným zameraním na komfort všetkých užívateľov budovy. K tomu prispieva možnosť regulácie teploty, prísun prirodzeného svetla a čerstvého vzduchu prostredníctvom ventilácie či regulácia hluku. Šetrnosť k životnému prostrediu reflektuje tiež okolie stavby. Nechýbajú veľké zelené plochy s biodiverzitou a prirodzené miesta výskytu rôznych živočíchov.
V Prologis Park Prague-Rudná sa nachádza 18 budov s celkovou plochou 213 000 metrov štvorcových. Park ponúka prvotriedne distribučné priestory v blízkosti diaľnice D5, 20 minút od centra Prahy.

Prologis je s viac ako jedným miliónom metrov štvorcových logistických a priemyselných priestorov vedúcim poskytovateľom distribučných nehnuteľností na území Českej republiky (k 31. marcu 2017).