7. 6. 2017

 LOGISTIKA POSLEDNEJ MÍLE CITYLOGIN - FM LOGISTIC A JEJ KLIENTI SA ZAVÄZUJÚ K ČISTEJ LOGISTIKE
Spoločnosť FM Logistic, popredný poskytovateľ komplexnej logistiky, vyvinula v roku 2014 koncept Citylogin, udržateľné a efektívne riešenie mestskej logistiky. Cieľom konceptu je obmedziť dopad distribúcie na centrá veľkých miest (znečistenie, hluk, dopravná zápcha…). Pracuje so skladmi umiestnenými za hranicami centier miest a s vozidlami s ekologickým pohonom.
Prvým mestom, ktoré obmedzilo vjazd vozidiel s bežnými pohonnými hmotami do historického centra, a teda ťaží z výhod konceptu Citylogin, bol Rím. FM Logistic v súčasnosti, s ohľadom na potreby svojich zákazníkov, rozvíja riešenie v ďalších mestách v Taliansku, Španielsku, Poľsku, Rusku, vo Francúzsku i v Českej republike.

Citylogin sa rozširuje po Taliansku
V rámci projektu pre spoločnosť Sephora sa Citylogin po Ríme rozšíril i na centrum Milána. Popri tejto spolupráci tu FM Logistic podpísala novú zmluvu so skupinou Carrefour. Predmetom sú dodávky suchého tovaru do obchodov Carrefour Express, ktoré sa nachádzajú v srdci hlavného mesta Lombardie, v obmedzenej dopravnej zóne. Distribúcia je organizovaná v spolupráci s talianskym dopravcom Mag.di. Hybridné vozidlá (Fuso Canter) uskutočňujú tri otáčky denne. V rámci siete selektívneho reťazca s parfémami bude v blízkej dobe spustený koncept tiež v centre Turína.

Príklad zo Španielska, z Madridu po Bilbao
V Madride prevádzkuje od konca roka 2016 FM Logistic v spolupráci s dopravcom Ontime Logística Integral flotilu 14 elektrických, hybridných a CNG vozidiel. Uskutočňuje zvozy domácností i obchodov. Tovar, určený pre centrum mesta, je uložený v 14 km vzdialenom prekladisku. Najviac závozov je realizovaných pre spoločnosť Lidl.
FM Logistic tiež nedávno získala dotácie z Európskej únie, aby otestovala elektrické trojteplotné vozidlá s kapacitou 10 až 12 paliet, ktoré sú prispôsobené mestskej distribúcie.
Ďalším mestom, kde sa Citylogin úspešne rozvíja je Bilbao. Po viacerých testoch zásobuje FM Logistic obchodné reťazce Lidl novými vozidlami prispôsobenými pohybu po meste.

Luxusný tovar a farmaceutické produkty na východe
FM Logistic je od roku 1994 aktívna na ruskom trhu. Od začiatku roku 2017 rozvíja spoločnosť v centre Moskvy koncept Citylogin pre popredné luxusné značky. Tovar z Francúzska putuje letecky z francúzskeho Roissy do ruského hlavného mesta. Odtiaľ je odvážaný do jedného zo skladov FM Logistic. Vlastná distribúcia je potom riadená dodávkami Iveco CNG. Tie sú špeciálne vybavené pre distribúciu luxusného tovaru (dvojité bezpečnostné dvere, vystužené okná, alarm, nepretržité sledovanie GPS…).

V Poľsku, kde spoločnosť pôsobí od roku 1995, testuje pod svojou značkou FM Health distribúciu farmaceutických výrobkov v historickom centre Varšavy. Závozy sú uskutočňované elektrickým vozidlom Nissan e-NV200, špeciálne navrhnutým na prepravu citlivých výrobkov.

Citylogin prichádza do Paríža
FM Logistic je zapojená do mnohých mestských distribučných projektov. Na základe projektovej výzvy parížskej radnice, vydanej minulý rok spolu s Paris&Co, predstavila spoločnosť, v partnerstve so Sogaris, inovatívny projekt doručovania čerstvých produktov z logistického zázemia mimo centrum hlavného mesta.
6. januára podpísala naviac FM Logistic v Paríži kódex udržateľnej mestskej logistiky (LUD). Cieľom kódexu je zladiť v rámci moderného logistického systému jeho ekonomickú stránku so zdravými životnými zásadami.
Čoskoro tak bude v juhovýchodnej časti Paríža sprevádzkované prekladisko prispôsobené konceptu Citylogin.

K tomuto dynamickému vývoju dodáva Grégoire Lapillonne, projektový manažér spoločnosti FM Logistic: "Zvýšenie logistických tokov a prísnejšie pravidlá pre vjazd do centier miest vedú k pretváraniu mestských distribučných plánov. Citylogin v tomto smere dopĺňa naše dopravné služby. V centrách miest, kde sa obmedzenie dopravy postupne stane štandardom, je pre našich zákazníkov efektívnym distribučným riešením.”