20. 7. 2017

 Prologis oznámil výsledky svojej činnosti v Európe za prvý polrok
Bratislava (20. júla 2017)
Prologis, Inc., globálny líder v oblasti logistických nehnuteľností, dnes oznámil výsledky svojej činnosti v Európe za prvú polovicu roka 2017.


V prvom polroku 2017 spoločnosť podpísala a predĺžila nájomné zmluvy na 2,4 milióna metrov štvorcových a začala výstavbu 13 budov s celkovou plochou 393 455 metrov štvorcových. Medzi nové projekty patrí:

  • 36 672 metrov štvorcových pre Coolblue v Prologis Park Tilburg v južnom Holandsku
  • 27 150 metov štvorcových pre Logiters (ID Logistics Group) v Prologis Park Penedes v Španielsku
  • 16 199 metrov štvorcových pre Textile House v Prologis Park Bratislava na Slovensku
  • 30 240 metrov štvorcových pre Sainsbury’s v Prologis Park Pineham v Spojenom kráľovstve

K 30. júnu 2017 predstavovala celková rozloha nehnuteľností a developerských projektov, ktoré spoločnosť v Európe vlastnila, či do ktorých investovala, 16,9 milióna metrov štvorcových. Miera obsadenosti dosiahla 96,2 percent.
„Dopyt v Európe bol v prvých šiestich mesiacoch tohto roku na najvyššej úrovni za posledných 10 rokov,” povedal prezident Prologis Europe Ben Bannatyne. „Zaznamenávame stály dopyt od zákazníkov zo širokej škály sektorov. Spoločnosti hľadajúce možnosti ako optimalizovať svoju distribučnú prevádzku, menia podobu dodávateľských reťazcov a pri ich rozhodovaní o nehnuteľnostiach hrá stále významnejšiu rolu lokalita.”
V reakcii na pokračujúcu nízku trhovú ponuku prvotriednych nehnuteľností Prologis akvizíciami získal pozemky za účelom rozšírenia logistických parkov v prémiových lokalitách vrátane Prologis Park Bratislava na Slovensku, Prologis Park Tilburg v južnom Holandsku a Prologis Park Hemel Hempstead na britskom trhu v Londýne a South East.
V prvej polovici roku Prologis v Európe akvizíciami získal 138 hektárov pôdy pre ďalšiu výstavbu a portfólio piatich plne prenajatých nehnuteľností s celkovou plochou 77 000 metrov štvorcových vo Švédsku. Súbežne spoločnosť predala 397 000 metrov štvorcových v budovách po celej Európe spolu
s 32 hektármi pôdy.
Rast prenájmu v prvých šiestich mesiacoch roku 2017 pokračoval, a to ako na trhoch s obmedzenou ponukou v severnej Európe a Spojenom kráľovstve, tak na zotavujúcich sa trhoch, ako je Taliansko, Španielsko či Maďarsko.
Najsilnejšími trhmi boli v danom období pre Prologis Europe Spojené kráľovstvo, Holandsko, Nemecko, Taliansko, Slovensko, Štokholm, Barcelona, Praha a Budapešť.