25. 1. 2018

 Spoločnosť Dachser rozváža pomocou elektrických nákladných áut
Spoločnosť Dachser je prvým používateľom plne elektrického ľahkého úžitkového vozidla FUSO eCanter spoločnosti Daimler. Od jari tohto roka bude nemecký poskytovateľ logistických služieb využívať dve tieto autá v centrách miest – jedno v Berlíne a druhé v Stuttgarte.

Stefan Hohm, riaditeľ pre firemné riešenia, výskum a vývoj v Dachseri, vysvetľuje: „Tieto vozidlá sú súčasťou nášho projektu City Distribution. Prostredníctvom nich rozširujeme náš inovatívny a udržateľný koncept pre zásobovanie mestských centier.“ Tento projekt má kombinovať vyskúšané a reálne logistické modely s novými nápadmi, s cieľom vytvoriť základ pre rozvoj pevných a udržateľných obchodných modelov pre dodávky do tzv. poslednej míle (posledného úseku) v budúcnosti.
Miestne pobočky môžu implementovať zákaznícke riešenia z modulárneho panela nástrojov s ohľadom na individuálne požiadavky konkrétneho mesta. To zahŕňa aj nájdenie správnej kombinácie vozidiel určených pre rozvoz po meste. „Rozhodli sme sa pre FUSO eCanter, pretože je to prvé plne elektrické nákladné auto, ktoré je vyrábané sériovo, a bude to impulz pre celú triedu týchto úžitkových vozidiel,“ hovorí Stefan Hohm.

Dodávky v centre mesta
V Berlíne a v Stuttgarte budú tieto dve vozidlá eCanter FUSO využívané pre zbernú službu, ktorú prevádzkujú dlhodobo zavedené prepravné spoločnosti firmy Dachser. Ich úlohou bude doručovať palety priemyselného tovaru buď do mikro-hubov, alebo priamo zákazníkom. Ďalej budú zhromažďovať tovar a dopravovať ho do pobočiek Dachser v Schönefelde a Kornwestheime. „Tieto elektrické autá sú ideálne do mestských centier a tam sa tiež budú najčastejšie vyskytovať,“ uvádza Hohm.
V závislosti od svojej konštrukcie a účelu použitia má toto plne elektrické ľahké nákladné auto dojazd približne 100 kilometrov a nosnosť až 3,5 tony. Jeho elektrický pohon pozostáva zo 6 vysokonapäťových lítium-iónových batérií, z ktorých každá má výkon 420 V a 13,8 kWh.