22. 5. 2018

 Mobilná aplikácia IDS BK – smart pomôcka do vrecka pre každého cestujúceho
Mobilná aplikácia IDS BK sa stane modernou a jednoduchou pomôckou pre každého cestujúceho. Cestujúci v nej nájdu cestovné poriadky, zastávky a trasy liniek, kúpia jednorazové a denné cestovné lístky na regionálne vlaky, MHD v Bratislave, či prímestské autobusy v rámci integrovanej dopravy. Mobilná aplikácia IDS BK spojí všetky informácie a služby u všetkých dopravcov v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji. Bratislavská integrovaná doprava spustí do prevádzky mobilnú aplikáciu IDS BK v druhej polovici leta.

Mobilná aplikácia IDS BK sa čoskoro stane ideálnou pomôckou pre každého cestujúceho, ktorý je majiteľom smartfónu. Nielenže tým cestujúcim zjednodušíme cestovanie, ale prinášame tým moderné a pohodlné riešenie ako cestovať integrovanou dopravou. Mobilná aplikácia IDS BK bude jedinou, ktorá poskytne komplexné informácie a služby súvisiace s integrovanou dopravou v Bratislavskom kraji, pričom v anglickom a nemeckom jazyku bude slúžiť aj zahraničným návštevníkom nášho regiónu,“ povedal Marian Rovenský, predseda predstavenstva Bratislavskej integrovanej dopravy, koordinátora IDS BK.
„Pri nastavení mobilnej aplikácie spolupracujeme nielen so všetkými partnermi IDS BK, ale aj odborníkmi s dlhoročnými skúsenosťami s programovaním mobilných aplikácií. Ďakujeme všetkým, ktorí prejavili záujem zapojiť sa do testovania mobilnej aplikácie a prispieť svojimi podnetmi na jej zlepšenie, partnerom a dopravcom IDS BK, ako aj pánovi Ondrejovi Mackovi, šéfredaktorovi magazínu TOUCHIT. Mobilnú aplikáciu budeme testovať do konca júna,“ povedala Zuzana Horčíková, generálna riaditeľka Bratislavskej integrovanej dopravy, koordinátora IDS BK.
Som veľmi rád, že vzniká takáto aplikácia, ktorá prepojí všetky formy dopravy v Bratislavskom kraji. Takéto pokusy síce boli aj v minulosti, ale práve riešenie od Bratislavskej integrovanej dopravy má potenciál skĺbiť do jednej aplikácie naozaj všetko. Profitovať bude z tohto hlave cestujúci, ktorý si jednoducho poradí napr. vtedy, ak potrebuje kombinovať viac typov dopravy,“ doplnil Ondrej Macko, šéfredaktor magazínu TOUCHIT a odborník na multimédiá a mobilnú komunikáciu.
Mobilná aplikácia IDS BK, umožní vyhľadať spojenie, kúpiť všetky druhy cestovných lístkov na jednu cestu a denné cestovné lístky, V mobilnej aplikácii IDS BK bude aj infocentrum, kde budú uvedené informácie o všetkých výlukách a zmenách v integrovanej doprave. Pri vyhľadávaní cesty nemusí cestujúci zadať názov zastávky, môže to byť aj adresa, GPS súradnica, či iný významný bod (stanica, obchodné centrum, divadlo,..). Aplikácia vyhľadá celú trasu, vrátane cesty na zastávku a zo zastávky. Cena mobilnej aplikácie je 18 000 € bez DPH.
Základ mobilnej aplikácie IDS BK tvorí na mieru vyhotovené dátové jadro, ktoré pracuje s pravidelne aktualizovanými dátami o cestovných poriadkoch všetkých dopravcov. V budúcnosti bude táto databáza slúžiť aj pre dispečing IDS BK, vďaka čomu bude možné komunikovať s vozidlami o vzájomných polohách a v prípade potreby skoordinovať nadväzné spojenia. Súčasťou mobilnej aplikácie bude tiež vyhľadávač spojení, ktorý dokáže samostatne fungovať a bude umiestnený na stránke integrovanej dopravy (www.idsbk.sk).
Mobilná aplikácia IDS BK bude k dispozícii na stiahnutie zadarmo prostredníctvom Google Play alebo AppStore.