10. 9. 2018

 Prologis začal výstavbu svojej prvej logistickej budovy projektovanej pomocou BIM na území strednej a východnej Európy

Prologis, Inc., globálny líder v oblasti logistických nehnuteľností, dnes oznámil, že začal výstavbu novej špekulatívnej budovy s plochou 10 000 metrov štvorcových vo svojom maďarskom parku Prologis Park Budapest-Harbor. Jej dokončenie je naplánované na prvý štvrťrok 2019, už za šesť mesiacov po začiatku výstavby.

Nová prvotriedna budova je prvou logistickou nehnuteľnosťou Prologis navrhnutou pomocou BIM (Building Information Modeling) v strednej a východnej Európe. BIM je inteligentný proces založený na 3D modeli, ktorý poskytuje architektom, inžinierom a ďalším profesionálom v stavebníctve metódy a nástroje k efektívnejšiemu plánovaniu, dizajnovaniu, výstavbe aj správe budov a infraštruktúry.
Budova bude vybavená vysoko kvalitnými izolačnými stenovými panelmi a strešným systémom, ktoré spoločne s vysoko výkonným plynovým vykurovaním môžu znížiť náklady na kúrenie až o 30 %. Medzi ďalšie udržateľné prvky budovy patrí energeticky úsporné LED osvetlenie či veľké svetlíky redukujúce náklady na elektrickú energiu až do 45 % v porovnaní s bežnými štandardmi pre osvetlenie. Inteligentný merací systém v budove pomôže optimalizovať spotrebu vody, plynu a elektrickej energie. Rovnako tak, ako v prípade všetkých novo postavených budov Prologis, prejde aj táto procesom akreditácie BREEAM s cieľom dosiahnuť hodnotenie „Very Good“.
„V reakcii na vysoký dopyt po priestoroch v tejto lokalite sme sa rozhodli rozšíriť park o ďalších 10 000 metrov štvorcových, ktoré nám umožnia podporiť podnikanie našich nových zákazníkov,“ povedal László Kemenes, senior viceprezident a country manager Prologis v Maďarsku. „Pre Prologis BIM predstavuje kľúčovú platformu pre výstavbu inteligentných budov a správu dát, čo zlepšuje celkovú zákaznícku skúsenosť a podporuje energetickú sebestačnosť ako súčasť nášho záväzku k výstavbe s neutrálnou uhlíkovou stopou.“
Prologis Park Budapest-Harbor je situovaný v južnej časti Budapešti, mestskom obvode 22, na západnom brehu Dunaja. Park pozostáva z 10 budov s celkovou rozlohou 130 000 metrov štvorcových, jeho potenciál pre ďalšie rozšírenie je 27 000 metrov štvorcových. Má výborné napojenie na medzinárodnú cestnú sieť cez miestnu dopravnú tepnu N6 a diaľnice M0 a M6.
Prologis je s viac ako 660 000 metrami štvorcovými logistických priestorov v siedmich priemyselných parkoch vedúcim poskytovateľom distribučných nehnuteľností na území Maďarska (k 30. júnu 2018).