6.3.2009

Dobrý deň.
Žiadam Vás o odbornú pomoc v nasledovnej záležitosti :
Som dopravca, mám nákladné autá momentálne v prevádzke 3 ,ale len dvoch šoférov,lebo prácu nemáme. Oni sú využití na 3 autá. Stala sa nám takáto vec :Vodiča zastavili policajti ,kontrolovali kotúče  tachografa.V mesiaci február na toto vozidlo som mal len 11 dni prácu ,kotúče boli k dispozícií,ale policajti žiadali ostatné  na tie dni ,keď vozidlo nebolo v prevádzke,resp.žiadali aby vodič preukázal s potvrdením zamestnávateľa ,že čo robil na tých dňoch na ktoré nemal kotúče. On zbytočne vysvetlil ,že pracoval s druhým vozidlom a nemal dovolenku ,nebol práceneschopný a ten tretí bod.... čo je na tom formuláre podľa nariadenia č.561/2006  .Nakoniec mu dali pokutu 100,-eur. s nasledovným stanoviskom :
Vizuálne bolo odkontrolovaných 11 zázn.listov.Vodič nepredložil ku kontrole zázn.listy ,ako aj potvrdenie o činnosti za obdobie .....tu sú uvedené dátumy.
Radu potrebujem už aj z toho dôvodu , lebo podľa mňa zákon jednoznačne neupravuje takéto prípady ,keď vodiči nemajú prácu a takéto prípady sa teoreticky u nás môžu opakovať . Čakám Vašu radu , s pozdravom 

Štefan Podhorný


Odpoveď:

Zdravím Vás pán Podhorný,
(vo Vašom prípade je potrebné podotknúť, že tachografové kotúče musí mať vodič pri sebe a nenechávať ich vo vozidle. To znamená, pri kontrole musí predložiť policajtom alebo kontrolórom nielen kotúče, na ktorých je evidovaná práca, s vozidlom s ktorým ho policajti zastavili, alo so všetkými vozidlami, s ktorými jazdil za posledných 28 kalendárnych dní. V prípade, že vôbec nejazdil, je potrebné na krúžok urobiť ručný záznam alebo potvrdenie zamestnávateľa. Ak vodič nechal krúžky v inom vozidle a nemal ich v čase kontroly pri sebe, oprávnene mu bola uložená pokuta.  Podrobnejšie je uvedená problematika rozobraná v príručke, Práca vodičov nákladných automobilov a autobusov a používanie tachografov. Môžete si ju objednať aj na dobierku na tel. č. 041/5133501.

S pozdravom,
Ing. Miloš Poliak, PhD.
Žilinská univerzita v Žiline
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Hľadaj obsah na stránke Logistický monitor

Štatistika

  • Počet návštev článkov 9481134

CHCETE PRISPIEŤ DO LOGISTICKÉHO MONITORU ?

Ak chcete pridať svoj príspevok do rubriky Média monitor spracujte anotáciu podľa vzorovej štruktúry a zašlite ju na adresu logistika@va1.sk 

Ak chcete pridať autorský príspevok zašlite text vo formáte PDF alebo DOC na e-mail: logistika@va1.sk
K príspevku zašlite názov príspevku aj v anglickom jazyku, stručnú anotáciu, kľúčové slová (dôležité pre vyhľadávanie) a fotografiu autora alebo ilustráciu.

Zobraziť vzorovú štruktúru príspevku.

CROWDFUNDING

CROWDFUNDING - je financovanie z mikrozdrojov. Logistický monitor zhromažďuje pre Vás informácie už 20 rokov BEZPLATNE. Pomôžte tomuto projektu dobrovoľnou čiastkou, ktorú pošlete na účet: Tatrabanka a.s. Žilina 2629410129/1100, IBAN: SK5O 1100 0000 0026 2941 0129. Ďakujeme.