7.4.2009

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či zamestnanec, ktorý je zamestnávateľom vyslaný na služobnú cestu firemným, osobným automobilom je považovaný za mobilného zamestnanca, resp. či sa naňho vzťahuje zákon 462/2007 Z.z.? Zamestnanec pracuje ako konštruktér a nie je vodič z povolania. Ide mi najme o čas prestávok. Chcem sa opýtať, či preňho platí 8, ods. 6 zákona 462/2007, t.j.- Ak celkový denný pracovný čas trvá najmenej šesť hodín, ale menej ako deväť hodín, mobilný zamestnanec musí ma najneskôr po odpracovaní šiestich hodín prestávku v práci v trvaní najmenej 30 minút. Ak celkový denný pracovný čas trvá viac ako deväť hodín, mobilný zamestnanec musí mať najneskôr po odpracovaní šiestich hodín prestávku v práci v trvaní najmenej 45 minút. Prestávky v práci možno rozdeliť na časové úseky, z ktorých každý trvá nepretrite najmenej 15 minút.

Ďakujem

Bjaloncik, Zvolen


Odpoveď:

Mobilný zamestnanec je definovaný v § 2 odsek 4 zákona č. 462/2007 Z.z. ako zamestnanec v doprave, ktorý ako člen cestujúceho personálu poskytuje služby cestujúcim alebo prepravuje tovar po ceste, na dráhe alebo na vnútrozemských vodných cestách, a člen posádky lietadla, ktorého zamestnáva letecká spoločnosť so sídlom v členskom štáte Európskej únie alebo v zmluvnom štáte Európskeho hospodárskeho priestoru.
V tomto prípade pre takéhoto zamestnanca platí § 8 odsek 6 zákona 462/2007.
Zamestnanec, ktorý nieje mobilným zamestnancom a je zamestnávateľom vyslaný na služobnú cestu  nemusí dodržiavať čas prestávok podľa zákona 462/2007 Z.z. ak vedie firemné osobné motorové vozidlo čo je tento prípad.

Ing. Peter Rolko, A-trans Žilina.