Názov: Špedičné činnosti
Autor: Ivo Drahotský
Zdroj: Logistika a procesy jejich řízení,str.101
ISBN: 80-7226-521-0
Jazyk: český
Anotácia: Špedičné služby patria k ťažisku logistiky. Zasielatelia majú široké možnosti pri logistickom riadení. V súčasnej dobe predstavuje špedícia, alebo zasielateľstvo určitý spojovací článok medzi dodávateľom, odberateľom a dopravcom. Ide vlastne o organizované riadenie a koordinovanie celého priebehu prepravy, zaistenie dodania tovaru v presný čas na správne miesto. Zasielateľ organizuje dopravu tovaru pre obchod a priemysel na základe logistických princípov a tým minimalizuje dopravné náklady a riziká. Špedičná činnosť je upravená niekoľkými právnymi normami, ktoré regulujú prístup k trhu a tiež právnymi predpismi, ktoré upravujú podmienky zaväzujúceho charakteru. Najdôležitejším z týchto zaväzujúcich vzťahov je zasielateľská zmluva, kde sa zasielateľ zaväzuje príkazcovi, že sprostredkuje pod vlastným menom a na účet príkazcu prepravu vecí z určitého miesta do určitého iného miesta a príkazca sa zaväzuje zasielateľovi zaplatiť úplatu. Zasielateľská zmluva zaniká splnením, to znamená obstaraním, alebo uskutočnením dopravy.
Kľúčové slová: príkazca, špedičné služby, logistické riadenie, právne predpisy, zasielateľská zmluva, zasielateľ
Spracoval: Ing.Ivan Kollár, Colspedia s.r.o. Žilina
Zaradené: apríl 2004

Hľadaj obsah na stránke Logistický monitor

Štatistika

  • Počet návštev článkov 9478358

CHCETE PRISPIEŤ DO LOGISTICKÉHO MONITORU ?

Ak chcete pridať svoj príspevok do rubriky Média monitor spracujte anotáciu podľa vzorovej štruktúry a zašlite ju na adresu logistika@va1.sk 

Ak chcete pridať autorský príspevok zašlite text vo formáte PDF alebo DOC na e-mail: logistika@va1.sk
K príspevku zašlite názov príspevku aj v anglickom jazyku, stručnú anotáciu, kľúčové slová (dôležité pre vyhľadávanie) a fotografiu autora alebo ilustráciu.

Zobraziť vzorovú štruktúru príspevku.

CROWDFUNDING

CROWDFUNDING - je financovanie z mikrozdrojov. Logistický monitor zhromažďuje pre Vás informácie už 20 rokov BEZPLATNE. Pomôžte tomuto projektu dobrovoľnou čiastkou, ktorú pošlete na účet: Tatrabanka a.s. Žilina 2629410129/1100, IBAN: SK5O 1100 0000 0026 2941 0129. Ďakujeme.