Bakalárske práce
Akademický rok 2004/2005



STANISLAVA BARÁNKOVÁ
PLÁNOVANIE A RIADENIE ZÁSOB V OBCHODNEJ ORGANIZÁCII


Vedúci bakalárskej práce: Ing. Darina Chlebíková, PhD.

Cieľom bakalárskej práce je zlepšenie plánovania a riadenia zásob v obchodnej organizácii. Na začiatku práce je venovaná pozornosť charakteristike obchodných podnikov, ich zásobovaniu a jednotlivým druhom zásob obchodného tovaru. V ďalšej časti sú uvedené metódy plánovania zásob tovaru, ktoré umožňujú obchodnému podniku udržiavať iba minimálnu úroveň zásob tovaru a zároveň uspokojiť požiadavky všetkých zákazníkov. Po tejto časti nasleduje charakteristika riadenia zásob tovaru a popis jednotlivých metód riadenia zásob, ktoré majú zabezpečiť optimálnu hladinu zásob tovaru. Na záver teoretickej časti bakalárskej práce je rozobraná problematika nákladov, ktoré súvisia so zásobami tovaru. V analytickej časti je uvedená charakteristika podniku Ferona Slovakia, a. s., veľkoobchodu s hutníckym materiálom a tiež spôsob plánovania a riadenia zásob v tejto organizácii. V záverečnej kapitole je navrhnuté opatrenie týkajúce sa najväčšieho problému spoločnosti Ferona Slovakia,     a. s., ktorým je veľmi vysoký stav zásob obchodného tovaru. Riešením tohto problému  je uplatnenie výberových priamych dodávok obchodného tovaru.


ANDREA CYPRICHOVÁ
RIADENIE NÁKLADOV V PODNIKU

Vedúci bakalárskej práce: Ing. Oľga Poniščiaková, PhD.

Úspech všetkých organizácií zavisí na riešení problémov ako je zvyšovanie kvality, zvyšovanie elasticity predaja a znižovanie nákladov spoločnosti. Venovala som sa jednej z možností, a to nákladom podniku a ich riadeniu. Znižovanie nákladov je jedna z možností ako zvýšiť efektivitu podnikania a takisto znižovaním nákladov je možné zvýšiť rozvíjanie ďalších činností podniku. Na identifikovanie nákladov a získanie prehľadu o ich štruktúre by podnik mal vedieť klasifikovať svoje náklady podľa miesta vzniku, podľa druhov, tiež podľa kalkulácií, podľa účelu a vzťahu k objemu produkcie. Ďalej som sa venovala metódam kalkulovania s nákladmi, a to s úplnými nakladmi, neúplnými , štandardnými a metódou ABC.


MARTIN FELTOVIČ
ANALÝZA NÁKLADOV Z HĽADISKA ICH KLASIFIKÁCIE V PODNIKU SAD, a.s. PREŠOV


Vedúci bakalárskej práce: doc. Ing. Anna Križanová, CSc.

Cieľom bakalárskej práce s názvom ,, Analýza nákladov z hľadiska ich klasifikácie v SAD, a.s. Prešov´ bolo vykonať klasifikáciu nákladov v SAD, a.s. Prešov z hľadiska všeobecne odporúčaných a používaných kritérií.
V prvej kapitole venujem pozornosť súčasnému stavu riešenej problematiky v danom podniku. V druhej časti  vysvetľujem kritériá klasifikácie nákladov z teoretického hľadiska. Tretia kapitola je už konkrétne zameraná na podnik SAD, a.s. Prešov, kde sú analyzované náklady v rámci aplikácie uvedenej teórie.


MILOŠ GABRIŠ
CONTRoLLING AKO MODERNÝ NÁstroj riadenia Podniku


Vedúci bakalárskej práce: Ing. Oľga Poniščiaková, PhD.

Cieľom bakalárskej práce bolo poukázať na controlling ako aktuálny a účinný nástroj riadenia podniku, zvýrazniť jeho prínosy a možnosti uplatnenia controllingových nástrojov v riadení podniku.


DANA HEGLASOVÁ
MARKETINGOVÝ PRIESKUM ZAVEDENIA REGIONÁLNEHO INTEGROVANÉHO DOPRAVNÉHO
SYSTÉMU V ŽILINE

Vedúci bakalárskej práce:Ing. Martina Valašková

Cieľom bakalárskej práce bolo zistiť, či obyvatelia Žiliny poznajú regionálny integrovaný dopravný systém (RIDS) poznajú, či ho využívajú a s čím sú nespokojní a spokojní.

 

MARTIN CHUDOMEL
VYUŽITIE LOGISTICKEJ TECHNOLÓGIE AUTOMATICKEJ IDENTIFIKáCIE TOVARU V OBCHODNEJ SIETI


Vedúci bakalárskej práce: Ing. Pavel Ceniga, PhD.

Cieľom bakalárskej práce bolo predstaviť modernú technológiu automatickej identifikácie tovaru, popísať súčasný stav jej využívania a navrhnúť spôsob jej využitia v obchodnej sieti a pri riadení logistického reťazca.


KATARÍNA JAKUŠOVÁ
„ OUTSOURCING “- príležitosti, riziká a nástroje pre rozhodovanie.

Vedúci bakalárskej práce: Ing. Pavel Ceniga, PhD.

Cieľom bakalárskej práce bolo definovať pojem outsourcing, priblížiť jeho význam jednotlivcom, ale aj podnikom, charakterizovať ho a vysvetliť dôvody, ktoré vedú podniky k rozhodnutiu pre outsourcing

Autorka definovala príležitosti a riziká outsourcingu ako aj kritériá úspešnosti outsourcingových projektov a uviedla niekoľko príkladov využívania outsourcingu v podnikoch na Slovensku.


PETER LÁBADY
CHARAKTER A VÝZNAM SKLADOVANIA V LOGISTIKE PODNIKU


Vedúci bakalárskej práce: Ing. Pavel Ceniga, PhD.

Náplňou tejto bakalárskej práce bolo analyzovať uplatnenie logistiky v podniku OSRAM Slovakia, a. s. Nové Zámky s dôrazom na oblasť skladovania a zásob, poukázať na možnosti zlepšenia činnosti skladového hospodárstva a navrhnúť optimalizáciu skladovania v rámci logistického systému podniku.


MAREK MARCINKO
EKONOMICKÉ A PRÁVNE ASPEKTY LIKVIDÁCIE A RECYKLÁCIE VYBRANÝCH DRUHOV ODPADU

Vedúci bakalárskej práce: prof. Ing. Štefan Cisko, CSc.

Cieľom bakalárskej práce bolo analyzovať ekonomické a právne aspekty likvidácie a recyklácie vybraných druhov odpadov a načrtnúť niektoré možnosti ich riešenia.


RASTISLAV RUČKAY
UPLATNENIE SPÄTNEJ LOGISTIKY V PODNIKU


Vedúci bakalárskej práce: Ing. Pavel Ceniga, PhD.

Cieľom bakalárskej práce bolo analyzovať uplatnenie spätnej logistiky v podniku a navrhnúť jej riešenie v súlade s platnou legislatívou.
Analýza je realizovaná v podniku Stredoslovenská energetika, a.s., Žilina. Návrh riešenia je realizovaný v podmienkach uvedeného podniku v zmysle platnej legislatívy


LUJZA TARAJOVÁ
KVANTIFIKÁCIA DISTRIBUČNEJ POLITIKY PODNIKU


Vedúci bakalárskej práce: Ing. Tomáš Klieštik

Účelom práce je opísanie a predstavenie kvantifikácie distribučnej politiky podniku.
Tretia kapitola je venovaná predstaveniu a aplikácii modulu „Transportation“ optimalizačného softwéru QM for Windows. V poslednej kapitole uvádzam optimalizáciu distribučných nákladov konkrétnej spoločnosti, ktorá je aplikovaná na ilustračnom príklade.


DANA GABČÍKOVÁ
KĽÚČOVÍ ZÁKAZNÍCI A STAROSTLIVOSŤ O NICH


Vedúci bakalárskej práce: doc. Ing. Eva Birnerová, CSc.

Cieľom bakalárskej práce je analyzovať vzťahy s kľúčovými zákazníkmi a viesť firmy k prehlbovaniu a zvyšovaniu starostlivosti o týchto významných zákazníkov.