monitor april 2023 9Názov: Autonómne doručovanie
Autor: VB
Vydavateľ: (Časopis Transport a logistika) TRANSPRESS/LUXUR Media SK,, Marec 2023, str. 15
Jazyk: slovenský
Anotácia: Dodávky bez vodičov už jazdia na švajčiarskych cestách aj v centrách miest. Doručovanie balíkov začína dosahovať autonómnu úroveň, v kuriérskej dodávke už nesedí vodič. Pilotný projekt Migronomous sa dostal na verejné cesty. Doteraz sme informovali o rôznych samoriadených vozíkoch na doručovanie potravín a balíkov v Amerike. No prvé lastovičky sa už objavujú aj v Európe. Zatiaľ vo veľmi obmedzenej miere, no vo Švajčiarsku už testujú v skutočných podmienkach malé autonómne dodávky bez vodiča. Za projektom stojí startup Loxo, produkt maloobchodnej siete potravín Migros a výrobcu výťahov Schindler. Ak si objednáte balík na svoje pracovisko, môže k vám doraziť práve v takomto pojazdom „balíkoboxe“. Túto možnosť majú zatiaľ iba zamestnanci spoločnosti Schindler. Migros naloží potraviny do autonómneho auta, a to prejde 500 metrov z ich predajne do firmy Schindler. Naraz odnesie až 64 objednávok. Aktuálne dokáže autonómne auto jazdiť iba rýchlosťou chôdze, no v budúcnosti sa počíta s rýchlosťou okolo 30 km/h. Doručovanie pojazdným „balíkoboxom” je tak určené na takzvanú last mile delivery, čiže na doručenie na posledné kilometre.
Kľúčové slová: doručovanie, autonómne vozidlo, balíky
Spracoval: Ing. Marek Dočkalik, KCMD, FPEDAS, Žilinská univerzita v Žiline
Zaradené: apríl 2023

Hľadaj obsah na stránke Logistický monitor

Štatistika

  • Počet návštev článkov 9494750

CHCETE PRISPIEŤ DO LOGISTICKÉHO MONITORU ?

Ak chcete pridať svoj príspevok do rubriky Média monitor spracujte anotáciu podľa vzorovej štruktúry a zašlite ju na adresu logistika@va1.sk 

Ak chcete pridať autorský príspevok zašlite text vo formáte PDF alebo DOC na e-mail: logistika@va1.sk
K príspevku zašlite názov príspevku aj v anglickom jazyku, stručnú anotáciu, kľúčové slová (dôležité pre vyhľadávanie) a fotografiu autora alebo ilustráciu.

Zobraziť vzorovú štruktúru príspevku.

CROWDFUNDING

CROWDFUNDING - je financovanie z mikrozdrojov. Logistický monitor zhromažďuje pre Vás informácie už 20 rokov BEZPLATNE. Pomôžte tomuto projektu dobrovoľnou čiastkou, ktorú pošlete na účet: Tatrabanka a.s. Žilina 2629410129/1100, IBAN: SK5O 1100 0000 0026 2941 0129. Ďakujeme.