monitor maj 2023 3Názov: Trimodálny terminál SPaP
Autor: VB
Vydavateľ: (Časopis Transport a logistika) TRANSPRESS/LUXUR Media SK,, Apríl 2023, str. 46
Jazyk: slovenský
Anotácia: Potenciál Dunaja rastie na spodnom toku Dunaja až po námorný prístav Konstanca a jeho napojenie na Dunaj. Rastie aj význam jediného trimodálneho terminálu na Slovensku. Vnútrozemské prístavy Bratislava a Komárno sú dôležité prepravné uzly na vodnej ceste, ktoré vykonávajú významné logistické operácie od prekládky, skladovania až po prepravu nákladu. Akciová spoločnosť Slovenská plavba a prístavy (SPaP) plní dôležitú úlohu v kombinovanej doprave. Zaoberá sa lodnými prepravami tovarov všetkých druhov na Dunaji v sieti západoeurópskych vodných ciest od Severného mora po Čierne more. Okrem prekladu tovarov v prístavoch Bratislava a Komárno, s možnosťou uskladnenia v krytých skladoch i na voľných plochách, ponúka aj prekládku veľmi ťažkých a nadrozmerných kusov tovaru do hmotnosti 560 ton. V areáli SPaP sa nachádza jediný slovenský trimodálny kontajnerový terminál. Poskytuje priame spojenie ucelenými vlakmi, door-to-door služby, ako aj možnosť využitia vodnej cesty. Prekladisko trimodálneho kontajnerového terminálu SPaP má päť prekládkových koľají s dĺžkou od 330 až 350 metrov. Dopravná koľaj, kde dochádza k odovzdávaniu kontajnerov, meria 750 metrov. Medzi doplnkové služby pre zákazníkov patrí nastavovanie teploty, PTI test, suché a mokré začisťovanie kontajnerov, lepenie a odstraňovanie označovaní ADR, či drobné opravy kontajnerov.
Kľúčové slová: terminál, prístav, logistické operácie, kontajnery
Spracoval: Ing. Marek Dočkalik, KCMD, FPEDAS, Žilinská univerzita v Žiline
Zaradené: máj 2023

Hľadaj obsah na stránke Logistický monitor

Štatistika

  • Počet návštev článkov 9494198

CHCETE PRISPIEŤ DO LOGISTICKÉHO MONITORU ?

Ak chcete pridať svoj príspevok do rubriky Média monitor spracujte anotáciu podľa vzorovej štruktúry a zašlite ju na adresu logistika@va1.sk 

Ak chcete pridať autorský príspevok zašlite text vo formáte PDF alebo DOC na e-mail: logistika@va1.sk
K príspevku zašlite názov príspevku aj v anglickom jazyku, stručnú anotáciu, kľúčové slová (dôležité pre vyhľadávanie) a fotografiu autora alebo ilustráciu.

Zobraziť vzorovú štruktúru príspevku.

CROWDFUNDING

CROWDFUNDING - je financovanie z mikrozdrojov. Logistický monitor zhromažďuje pre Vás informácie už 20 rokov BEZPLATNE. Pomôžte tomuto projektu dobrovoľnou čiastkou, ktorú pošlete na účet: Tatrabanka a.s. Žilina 2629410129/1100, IBAN: SK5O 1100 0000 0026 2941 0129. Ďakujeme.