Whirlpool má centrálny sklad v Lozorne

Spoločnosť do skladu sústredila produkciu pre slovenský, český, maďarský a rakúsky trh. Vybudovala ho developerská spoločnosť Pinnacle. Z geografického hľadiska a podľa rozloženia zákazníkov bola lokalita blízko Bratislavy podmienkou. Je to pre výrobcu a predajcu bielej techniky najlepšie riešenie.

Centrálny sklad vyhovuje. Pôvodne bol distribučný sklad v každej z týchto štyroch krajín. Na Slovensku bol v Sládkovičove, v Čechách v Brne, v Maďarsku v Budapešti a v Rakúsku pri Viedni. To logicky znamenalo aj štyroch logistických partnerov pre distribúciu tovaru. Do hry však v niektorých krajinách vstupovali vlastníci skladov, čiže každá krajina mala svoje vlastné riešenie. A tak tovar z výrobných závodov išiel do štyroch skladov a z nich sa rozvážal zákazníkom v jednotlivých krajinách. " Pred výstavbou centrálneho skladu sme oslovili 25 nadnárodným logistických firiem , aby odobrili náš projekt. Súhlasili s ním, “ povedal Ján Spura, generálny riaditeľ spoločnosti Whirlpool Slovakia. Nový centrálny sklad má skladovú plochu 24 000 m2 a je vysoký 10 metrov. Pri jeho výstavbe musel developer PINNACLE Slovakia, ktorá vlastní priemyselný park v Lozorne, zohľadniť niektoré špecifické požiadavky klienta. Unikátna je napr. veľkosť "Jumbo mostíkov" určených na nakládku a vykládku tovaru. Vnútri haly je dvojpodlažný vstavok a na ňom je namontované ESFR sprinklerové zabezpečenie podľa štandardov FM a 10-percentné presvetlenie strešného plášťa svetlíkmi. Centrálny sklad spravuje 20 skladových a päť administratívnych zamestnancov, ktorí denne spracujú 50 kamiónov. Cez sklad, ktorého prevádzku outsourcuje Whirlpool od logistickej firmy Gebrüder Weiss, prejde okolo poldruha miliónov spotrebičov ročne. Dovezených z deviatich európskych závodov, Číny a od externých dodávateľov. Lozorno bude pre Whirlpool v strednej Európe aj centrálny bod pre distribúciu náhradných dielcov pre servis.  V prípade objednávok spoločnosť komunikuje s centrálnym plánovacím oddelením v Taliansku. Objednávku dostane zákazník do 24 hodín.

Prejavuje sa kríza. V súčasnosti dodávky tovaru do centrálneho skladu v Lozorne oproti vlaňajšku klesli zhruba o tretinu. Podobne sa znížil predaj bielej techniku u nás, v Česku, Maďarsku a Rakúsku, pričom tento trh má vyše 30 miliónov obyvateľov s ročným predajom štyri a pol milióna veľkých domácich spotrebičov. Sklad koncernu Whirlpool znižuje logistické náklady. “ Znížila sa skladovacia plocha, zvýšila sa obrátka tovaru, čím sa v konečnom dôsledku znížili zásoby. Úspory majú podľa plánov spoločnosti priniesť návratnosť investície do nového skladu v priebehu jedného až dvoch rokov,“ zdôraznil Ján Spura.

Marián Hudec

Hľadaj obsah na stránke Logistický monitor

Štatistika

  • Počet návštev článkov 9488665

CHCETE PRISPIEŤ DO LOGISTICKÉHO MONITORU ?

Ak chcete pridať svoj príspevok do rubriky Média monitor spracujte anotáciu podľa vzorovej štruktúry a zašlite ju na adresu logistika@va1.sk 

Ak chcete pridať autorský príspevok zašlite text vo formáte PDF alebo DOC na e-mail: logistika@va1.sk
K príspevku zašlite názov príspevku aj v anglickom jazyku, stručnú anotáciu, kľúčové slová (dôležité pre vyhľadávanie) a fotografiu autora alebo ilustráciu.

Zobraziť vzorovú štruktúru príspevku.

CROWDFUNDING

CROWDFUNDING - je financovanie z mikrozdrojov. Logistický monitor zhromažďuje pre Vás informácie už 20 rokov BEZPLATNE. Pomôžte tomuto projektu dobrovoľnou čiastkou, ktorú pošlete na účet: Tatrabanka a.s. Žilina 2629410129/1100, IBAN: SK5O 1100 0000 0026 2941 0129. Ďakujeme.